Nyheter

PROGRAMMERING AV FASTIGHETSAUTOMATION


Publicerad: juli 14, 2017
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Jonny Andreasson, 26, jobbar som programmerare på EL & PC. Han anställdes år 2015 och har sedan dess fått följa företagets utveckling på nära håll. Idag ska vi försöka få grepp om vad PC i företagets namn egentligen står för.

– Det är många som tror att vi håller på med hemdatorer, men så är inte fallet. Förr hette det PC men idag heter det PLC, som står för ”Programmable logic controller”. Inom fastighetsautomation är detta en styrenhet som reglerar värme och luft i lokaler och byggnader, förklarar Jonny.

Men du jobbar dock en del med vanlig PC i ditt programmeringsarbete. Är du även ute och jobbar praktiskt?

– Ja, det stämmer. Det blir mycket datajobb, men jag är också ute och installerar de produkter jag programmerat. Så det blir lite av varje, vilket jag trivs otroligt bra med, säger Jonny.

EL & PC är i en expansiv fas, med många stora projekt igång samtidigt. Korvbrödsbagaren som ägs av Lantmännen Unibake och Verkmästaren i Kumla är två av de projekten som Jonny arbetar med.

– På korvbrödsbagaren pågår en större ventilationsombyggnad. Där ansvarar vi för att bygga om styrningen till ventilationsanläggningen. Det blir väldigt varmt när de kör sina ugnar, så det är viktigt att få rätt flöde på luft och ventilation. Ett exempel kan vara att vid kylbehov ventilera all varmluft som samlas i taket, samtidigt som vi återvinner kall luft som samlas närmare golvet.

Vid ett styrsystemsbyte byter vi ut styrenheten för ventilationsaggregatet, säger Jonny och visar upp ritningarna för hur detta skall utföras.

Jonny är ursprungligen ifrån Landskrona, Skåne. Men efter diverse ströjobb i andra branscher så lockade en automation- och robotteknikutbildning på Hermods yrkershögskola. Flyttlasset gick till Örebro år 2013, och direkt efter utbildningen så började han arbeta på EL & PC. Något som han inte ångrar.

– Det bästa med att jobba här är gemenskapen och friheten att kunna styra sitt arbete själv. Frihet under ansvar tillämpas verkligen, jag trivs otroligt bra med det. Vi har en bra dialog med cheferna där vi ger och tar och trots att vi växer i den här takten så är det aldrig några problem att föra en bra och kontinuerlig dialog. Ledningen är bra på att anordna aktiviteter utanför arbetet, vilket såklart bidrar till den goda gemenskapen vi har, konstaterar Jonny.

Med fast anställning, sambo och hund, har Jonny nu blivit Örebroare på heltid, men inte länge till. För snart går flyttlasset igen, denna gången till Karlstad.

– Min sambo är uppväxt i Karlstad, så vi kommer att flytta dit snart. Men detta hindrar inte mig ifrån att jobba kvar här. Cheferna var väldigt tillmötesgående och jag kan sköta mycket av programmeringsarbetet hemifrån. Sättet som detta hanterades på var väldigt smidigt, och jag är otroligt tacksam för att jag kan jobba kvar här, även om det blir lite mera på distans, avslutar Jonny.

Andreas Nordh om EL & PC´s framfart


EL & PC har under de senaste åren tilldelats diverse priser för sitt sätt att bedriva företaget. Bland annat har man två år i rad blivit nominerade till Årets Hantverkare. Företaget har sedan 2012 haft fyra delägare – Andreas Nordh, VD och personalansvarig. Johan Eriksson, Installationsansvarig. Juha Pakarinen, Automationsansvarig och Jan-Erik Rosander med övergripande ansvar […]

Daniel – en världsvan automationsingenjör


Daniel Gustavsson, 32 år, har arbetat som automationsingenjör på EL & PC i snart tre år. Ett yrke som i grunden går ut på att få industriella processer att bli mer eller mindre automatiserade, och på EL & PC utförs inte automationsjobben bara hemma i Sverige. Daniel har under sin tid på el- och automationsföretaget […]

JACOB ORIENTERAR SIG FRAM PÅ VINGEN


Jacob Eriksson, 21, började arbeta på EL & PC direkt efter sin gymnasieutbildning för två år sedan. Idag ansvarar han, tillsammans med Anders Holmberg, för elinstallationerna på OBK´s bygge Vingen. Bygget som är ett lägenhetskomplex på sju våningar och 51 stycken lägenheter innebär att man som ansvarig för elen måste ha full kontroll på läget, […]

BENGT STYR BYGGPROJEKTEN


Bengt Andersson jobbar som Projektledare på Fastighetsautomations-enheten hos EL & PC. Han kommer närmast från Caverion, där han arbetade under 10 år. Det var ungefär ett år sedan som Bengt började arbeta på EL & PC, och han trivs mycket bra med tillvaron. – Vi har en bra sammanhållning där alla hjälps åt, vilket är […]

Nya medarbetare på plats!


Sedan årsskiftet har vi fått några nya medarbetare.   Vi på EL & PC Installationer vill varmt välkomna följande personer till vårt härliga gäng. Ola Broman, Elservice Teofreda Muños Jacobsson, Fastighetsautomation Stefan Svanbäck, Industriautomation Anders Holmberg, Elinstallation Leif Johansson, Elinstallation

RENOVERING AV ADOLFSBERGSSKOLAN


Adolfsbergsskolan genomgår en omfattande renovering. Hela projektet är uppdelat i fem delar, där varje hus utgör sin egen del. EL & PC ansvarar för alla el-installationer på bygget samt att man även sköter om styr-installationen på nybyggnadsdelen. Projektet är en totalentreprenad i partnering med OBK som totalentreprenör och Futurum som beställare. Idag träffar vi Patrik […]