Nyheter

PROGRAMMERING AV FASTIGHETSAUTOMATION


Publicerad: juli 14, 2017

Jonny Andreasson, 26, jobbar som programmerare på EL & PC. Han anställdes år 2015 och har sedan dess fått följa företagets utveckling på nära håll. Idag ska vi försöka få grepp om vad PC i företagets namn egentligen står för.

– Det är många som tror att vi håller på med hemdatorer, men så är inte fallet. Förr hette det PC men idag heter det PLC, som står för ”Programmable logic controller”. Inom fastighetsautomation är detta en styrenhet som reglerar värme och luft i lokaler och byggnader, förklarar Jonny.

Men du jobbar dock en del med vanlig PC i ditt programmeringsarbete. Är du även ute och jobbar praktiskt?

– Ja, det stämmer. Det blir mycket datajobb, men jag är också ute och installerar de produkter jag programmerat. Så det blir lite av varje, vilket jag trivs otroligt bra med, säger Jonny.

EL & PC är i en expansiv fas, med många stora projekt igång samtidigt. Korvbrödsbagaren som ägs av Lantmännen Unibake och Verkmästaren i Kumla är två av de projekten som Jonny arbetar med.

– På korvbrödsbagaren pågår en större ventilationsombyggnad. Där ansvarar vi för att bygga om styrningen till ventilationsanläggningen. Det blir väldigt varmt när de kör sina ugnar, så det är viktigt att få rätt flöde på luft och ventilation. Ett exempel kan vara att vid kylbehov ventilera all varmluft som samlas i taket, samtidigt som vi återvinner kall luft som samlas närmare golvet.

Vid ett styrsystemsbyte byter vi ut styrenheten för ventilationsaggregatet, säger Jonny och visar upp ritningarna för hur detta skall utföras.

Jonny är ursprungligen ifrån Landskrona, Skåne. Men efter diverse ströjobb i andra branscher så lockade en automation- och robotteknikutbildning på Hermods yrkershögskola. Flyttlasset gick till Örebro år 2013, och direkt efter utbildningen så började han arbeta på EL & PC. Något som han inte ångrar.

– Det bästa med att jobba här är gemenskapen och friheten att kunna styra sitt arbete själv. Frihet under ansvar tillämpas verkligen, jag trivs otroligt bra med det. Vi har en bra dialog med cheferna där vi ger och tar och trots att vi växer i den här takten så är det aldrig några problem att föra en bra och kontinuerlig dialog. Ledningen är bra på att anordna aktiviteter utanför arbetet, vilket såklart bidrar till den goda gemenskapen vi har, konstaterar Jonny.

Med fast anställning, sambo och hund, har Jonny nu blivit Örebroare på heltid, men inte länge till. För snart går flyttlasset igen, denna gången till Karlstad.

– Min sambo är uppväxt i Karlstad, så vi kommer att flytta dit snart. Men detta hindrar inte mig ifrån att jobba kvar här. Cheferna var väldigt tillmötesgående och jag kan sköta mycket av programmeringsarbetet hemifrån. Sättet som detta hanterades på var väldigt smidigt, och jag är otroligt tacksam för att jag kan jobba kvar här, även om det blir lite mera på distans, avslutar Jonny.

Att våga byta spår ledde Jimmy till EL & PC: ”Varit givande på alla sätt”


Mitt i livet bestämde sig Jimmy Kindlund för att prova något helt nytt. Att utbilda sig och byta arbetsfält. Snart har Jimmy gjort sitt första år på EL & PC och får göra precis det han vill göra – nämligen att konstruera och programmera. Välkommen Jimmy! Jimmy kom precis tillbaka från ett projektbesök vid Atria […]

Nyanställde Mikael ritar CAD hos EL & PC: ”En annan värld”


EL & PC har numera en egen CAD-ritare. Efter 20 år i branschen på samma företag valde Mikael Verlage att prova något nytt och ansluta till samma team som sin gamla barndomsvän. Vi hälsar Mikael varmt välkommen! CAD-ritare är den officiella titeln men kär kollega har många namn och mer inofficiellt beskrivs Mikael både som […]

Möt Azer – vår nya programmerare: ”Det klickade direkt!”


Har du funderat på hur kontorets kaffemaskin funkar? Sådant funderar Azer på, och sen funderar han på hur maskinen kan fungera ännu bättre. Nu jobbar Azer visserligen inte med kaffemaskiner utan främst med att förbättra större och mer avancerade robotar. Vi säger välkommen till Azer Suman – vår nya programmerare. Kaffet skvalpar ner i koppen. […]

EL & PC utbildar automationsingenjörerna: ”Första gången vi provar det här”


De blivande automations- och robotingenjörerna från Hermods fick under fyra intensiva veckor lära sig allt om att bygga apparatskåp. I ett nära samarbete med yrkeshögskolan har EL & PC fått förtroendet att både utforma programmets elkonstruktionskurs och lära ut sina kompetenser till eleverna. – Vi har samarbetat med Hermods under många år. Framförallt genom att […]

Erik visade framfötterna på praktiken och fick jobb: ”Superskönt!”


Under gymnasietiden praktiserade Erik Villgren på EL & PC. Direkt efter studenten fick han jobb. Sedan i somras har han som heltidsanställd på firman hunnit prova på mycket på företaget och får bredda sina praktiska kunskaper på både små och stora projekt.  – Det är alltid bra med kunskap. Som ny på företaget vill jag […]

David och Marcus har en elektrisk kemi


David Carlström och Marcus Andersson började båda på El & PC i september 2019. Redan har de hunnit vara på flera projekt tillsammans. Nu är de vid Lagerhuset i Örebro och arbetar med den blivande gymnasieskolans styrsystem och automation – ett arbete och samarbete som fungerar väldigt bra. David är 22 år och kommer från […]