Nyheter

EL & PC utbildar automationsingenjörerna: ”Första gången vi provar det här”


Publicerad: februari 3, 2021

De blivande automations- och robotingenjörerna från Hermods fick under fyra intensiva veckor lära sig allt om att bygga apparatskåp. I ett nära samarbete med yrkeshögskolan har EL & PC fått förtroendet att både utforma programmets elkonstruktionskurs och lära ut sina kompetenser till eleverna.

– Vi har samarbetat med Hermods under många år. Framförallt genom att ta in LIA-elever som går Automations- och robotingenjörprogrammet, samt tycka till om kursplanen. Nu kände Hermods att de ville vässa sin elkonstruktionskurs lite och då fick vi frågan om vi ville anordna den, säger Juha Pakarinen, Automationschef på EL & PC.

EL & PC svarade självklart ja på frågan, och under december höll företaget i sin allra första elkonstruktionskurs. Varje vecka bestod av tre dagar med självstudier och två dagar med lärarledd tid, med både teoretiska och praktiska moment.

– Vi hade ett specialupplägg och delade upp gruppen. När den ena halvan hade teori på distans via Zoom, var den andra halvan här i vår skåpbyggarlokal och fick utföra de praktiska momenten. Där kunde de stå utspridda och så hade vi bland annat byggt upp ett eget fikarum till dem för att hålla det smidigt och säkert.

Allt från CAD till felsökning i praktiken

Förutom Juha har även Jocke Rosander, Göran Eriksson och Mats Åkesson varit inblandade i utbildningen. Vid de praktiska momenten har Jocke Rosander lärt eleverna att bygga apparatskåp utifrån ritningar som EL & PC tagit fram, och de teoretiska delarna har hållits av Mats Åkesson som också tagit fram en stor del av kursmaterialet.

– Alla har gjort ett bra jobb men särskilt Mats ska ha en stor eloge för sitt arbete med projektet. Han har verkligen gjort ett superjobb. Han har byggt kursen utifrån våra erfarenheter och vad vi vet att man behöver kunna när man kommer ut i arbetslivet.

Under de teoretiska momenten har eleverna fått gå igenom produktkännedom, kapslingsklasser samt att konstruera en elritning, medan de praktiska momenten har handlat om att prova teorin i praktiken.

För att anpassa momenten efter elevernas olika förkunskaper har även extrauppgifter förberetts, där de snabbare eleverna exempelvis fått felsöka och lösa inbyggda fel i apparatskåpen. Och enligt kursutvärderingen från Hermods har det varit ett uppskattat upplägg.

Blir en återkommande kurs hos EL & PC

EL & PC har under många haft ett nära samarbete med skolor som Tullängsskolan, Alléskolan och Hermods för att förbereda elever för yrkeslivet. Det är ett sätt att säkra kompetensen i branschen och att bidra med sina erfarenheter. Det här är första kursen som anordnas åt Hermods, men med goda resultat kommer det att bli fler gånger.

– Det här var första gången vi provade att hålla den här utbildningen men vi vet redan nu att det kommer bli fler gånger. Vi kommer hålla i Hermods elkonstruktionskurs både i år och 2022. Det är en utmaning att lära ut sina kunskaper på ett pedagogiskt sätt och anpassa det efter allas förkunskaper, så det är jättekul att vi har fått så bra feedback från eleverna!

Att våga byta spår ledde Jimmy till EL & PC: ”Varit givande på alla sätt”


Mitt i livet bestämde sig Jimmy Kindlund för att prova något helt nytt. Att utbilda sig och byta arbetsfält. Snart har Jimmy gjort sitt första år på EL & PC och får göra precis det han vill göra – nämligen att konstruera och programmera. Välkommen Jimmy! Jimmy kom precis tillbaka från ett projektbesök vid Atria […]

Nyanställde Mikael ritar CAD hos EL & PC: ”En annan värld”


EL & PC har numera en egen CAD-ritare. Efter 20 år i branschen på samma företag valde Mikael Verlage att prova något nytt och ansluta till samma team som sin gamla barndomsvän. Vi hälsar Mikael varmt välkommen! CAD-ritare är den officiella titeln men kär kollega har många namn och mer inofficiellt beskrivs Mikael både som […]

Möt Azer – vår nya programmerare: ”Det klickade direkt!”


Har du funderat på hur kontorets kaffemaskin funkar? Sådant funderar Azer på, och sen funderar han på hur maskinen kan fungera ännu bättre. Nu jobbar Azer visserligen inte med kaffemaskiner utan främst med att förbättra större och mer avancerade robotar. Vi säger välkommen till Azer Suman – vår nya programmerare. Kaffet skvalpar ner i koppen. […]

EL & PC utbildar automationsingenjörerna: ”Första gången vi provar det här”


De blivande automations- och robotingenjörerna från Hermods fick under fyra intensiva veckor lära sig allt om att bygga apparatskåp. I ett nära samarbete med yrkeshögskolan har EL & PC fått förtroendet att både utforma programmets elkonstruktionskurs och lära ut sina kompetenser till eleverna. – Vi har samarbetat med Hermods under många år. Framförallt genom att […]

Erik visade framfötterna på praktiken och fick jobb: ”Superskönt!”


Under gymnasietiden praktiserade Erik Villgren på EL & PC. Direkt efter studenten fick han jobb. Sedan i somras har han som heltidsanställd på firman hunnit prova på mycket på företaget och får bredda sina praktiska kunskaper på både små och stora projekt.  – Det är alltid bra med kunskap. Som ny på företaget vill jag […]

David och Marcus har en elektrisk kemi


David Carlström och Marcus Andersson började båda på El & PC i september 2019. Redan har de hunnit vara på flera projekt tillsammans. Nu är de vid Lagerhuset i Örebro och arbetar med den blivande gymnasieskolans styrsystem och automation – ett arbete och samarbete som fungerar väldigt bra. David är 22 år och kommer från […]