Nyheter

MÅRTEN – EN FLEXIBEL ARBETSLEDARE


Publicerad: april 29, 2019

Förra gången vi träffade Mårten hade han precis avslutat sitt första projekt som ledande montör. Två år har gått, och numera har han fått en arbetsledarroll på EL&PC – en roll som innebär betydligt mycket mer mentalt arbete.

– Min bild av arbetsledarrollen var att man mestadels träffade kunder, räknade på jobb och skötte mycket administrativt, vilket stämmer. Det som jag insett tar mycket mer tid och kraft är personalen. Hur de mår, vad de ska göra för dagen, men framförallt hur vi fungerar tillsammans som en grupp. För mig är det extremt viktigt att alla värdesätts lika mycket, och att man lyssnar och respekterar varandra, och för att få det att fungera krävs mycket tankekraft och engagemang från mig, förklarar Mårten.

Mårten arbetar alltså numera som arbetsledare för servicesidan, och ansvarar således för allt som inte kvalificerar sig som större entreprenader. Trots att det mestadels rör sig om de mindre jobben så är det inte helt lätt att hålla i planeringen, speciellt inte när antalet servicemontörer varierar i takt med de större jobben. 

– Mitt antal montörer varierar konstant, och jag får försöka anpassa mängden småjobb vi tar åt oss, så att våra kunder inte får vänta för länge. Just nu har vi inte jättemånga stora jobb igång, vilket gör att jag har cirka åtta gubbar att ansvara för. För ett halvår sedan hade jag två gubbar.

Hur långt fram kan du egentligen planera?

– Ibland går det att planera några veckor framåt, men allt kan omkullkastas med ett telefonsamtal – så är det i servicebranschen. Jag får kolla av läget dag för dag, men försöker alltid att ha en tajt dialog med gubbarna, så jag vet hur de ligger till.

På servicesidan gäller att alltså att vara flexibel, speciellt när man ska utföra jobb åt privatpersoner.

– Servicejobben är oftast åt privatpersoner, då är det viktigt att vara tydlig och att man verkligen räknar rätt på de fasta priserna. Sedan har vi en del jobb åt byggfirmor som tar in oss för att hjälpa dem med sina servicejobb, detta blir nästan alltid löpande jobb som ska vara utförda så snabbt som möjligt.

Hur ser en typisk vecka ut för dig?

– Veckan börjar alltid med en rivstart på måndag morgon. Då träffas vi alla här på kontoret och går igenom veckan. Där uppkommer det alltid diverse frågor från gubbarna, som måste redas ut innan de ger sig iväg på jobben. Här kollar jag även så alla mår bra, och har allt de behöver för att kunna utföra sina jobb. Det är även vid denna tiden vi brukar bli varse om att någon är sjuk eller borta, och då får man försöka prioritera och pussla ihop det på bästa sätt. Först framåt klockan nio kan man ta en kopp kaffe och komma igång med sina egna arbetsuppgifter, som bland annat innebär att boka in mer jobb, prata med kunder och fakturera. Det blir mycket kontorstid, helt klart.

Föredrar du kontoret eller vara ute på jobb?

– Den rollen jag har nu är mycket mer psykiskt påfrestande än att vara ute på fältet. Dom gånger man får hoppa i arbetsbyxorna blir som terapi och avkoppling. Skillnaden där är att när man går hem för dagen så kan man inte jobba mer, medans kontoret innebär mentalt arbete och tankarna kan snurra långt in på kvällen. Men man får lära sig att släppa jobbet ändå, och det blir bättre och bättre. Jag har ju bara haft denna rollen i ett år, så man har mycket kvar att lära, konstaterar Mårten.

 

Möt vår programmerare, Hampus!


Hampus Forsberg är 30 år och arbetar som programmerare. En roll han funnit som utmanande och varierande – och inte minst rolig. Han har tagit en paus från byggnationen av ett apparatskåp, och ska nu berätta mer för oss om hans första år på EL & PC.

MÅRTEN – EN FLEXIBEL ARBETSLEDARE


Förra gången vi träffade Mårten hade han precis avslutat sitt första projekt som ledande montör. Två år har gått, och numera har han fått en arbetsledarroll på EL&PC – en roll som innebär betydligt mycket mer mentalt arbete. – Min bild av arbetsledarrollen var att man mestadels träffade kunder, räknade på jobb och skötte mycket […]

Andreas Nordh om EL & PC´s framfart


EL & PC har under de senaste åren tilldelats diverse priser för sitt sätt att bedriva företaget. Bland annat har man två år i rad blivit nominerade till Årets Hantverkare. Företaget har sedan 2012 haft fyra delägare – Andreas Nordh, VD och personalansvarig. Johan Eriksson, Installationsansvarig. Juha Pakarinen, Automationsansvarig och Jan-Erik Rosander med övergripande ansvar […]

Daniel – en världsvan automationsingenjör


Daniel Gustavsson, 32 år, har arbetat som automationsingenjör på EL & PC i snart tre år. Ett yrke som i grunden går ut på att få industriella processer att bli mer eller mindre automatiserade, och på EL & PC utförs inte automationsjobben bara hemma i Sverige. Daniel har under sin tid på el- och automationsföretaget […]

JACOB ORIENTERAR SIG FRAM PÅ VINGEN


Jacob Eriksson, 21, började arbeta på EL & PC direkt efter sin gymnasieutbildning för två år sedan. Idag ansvarar han, tillsammans med Anders Holmberg, för elinstallationerna på OBK´s bygge Vingen. Bygget som är ett lägenhetskomplex på sju våningar och 51 stycken lägenheter innebär att man som ansvarig för elen måste ha full kontroll på läget, […]

BENGT STYR BYGGPROJEKTEN


Bengt Andersson jobbar som Projektledare på Fastighetsautomations-enheten hos EL & PC. Han kommer närmast från Caverion, där han arbetade under 10 år. Det var ungefär ett år sedan som Bengt började arbeta på EL & PC, och han trivs mycket bra med tillvaron. – Vi har en bra sammanhållning där alla hjälps åt, vilket är […]