Nyheter

MÅRTEN – EN FLEXIBEL ARBETSLEDARE


Publicerad: april 29, 2019

Förra gången vi träffade Mårten hade han precis avslutat sitt första projekt som ledande montör. Två år har gått, och numera har han fått en arbetsledarroll på EL&PC – en roll som innebär betydligt mycket mer mentalt arbete.

– Min bild av arbetsledarrollen var att man mestadels träffade kunder, räknade på jobb och skötte mycket administrativt, vilket stämmer. Det som jag insett tar mycket mer tid och kraft är personalen. Hur de mår, vad de ska göra för dagen, men framförallt hur vi fungerar tillsammans som en grupp. För mig är det extremt viktigt att alla värdesätts lika mycket, och att man lyssnar och respekterar varandra, och för att få det att fungera krävs mycket tankekraft och engagemang från mig, förklarar Mårten.

Mårten arbetar alltså numera som arbetsledare för servicesidan, och ansvarar således för allt som inte kvalificerar sig som större entreprenader. Trots att det mestadels rör sig om de mindre jobben så är det inte helt lätt att hålla i planeringen, speciellt inte när antalet servicemontörer varierar i takt med de större jobben. 

– Mitt antal montörer varierar konstant, och jag får försöka anpassa mängden småjobb vi tar åt oss, så att våra kunder inte får vänta för länge. Just nu har vi inte jättemånga stora jobb igång, vilket gör att jag har cirka åtta gubbar att ansvara för. För ett halvår sedan hade jag två gubbar.

Hur långt fram kan du egentligen planera?

– Ibland går det att planera några veckor framåt, men allt kan omkullkastas med ett telefonsamtal – så är det i servicebranschen. Jag får kolla av läget dag för dag, men försöker alltid att ha en tajt dialog med gubbarna, så jag vet hur de ligger till.

På servicesidan gäller att alltså att vara flexibel, speciellt när man ska utföra jobb åt privatpersoner.

– Servicejobben är oftast åt privatpersoner, då är det viktigt att vara tydlig och att man verkligen räknar rätt på de fasta priserna. Sedan har vi en del jobb åt byggfirmor som tar in oss för att hjälpa dem med sina servicejobb, detta blir nästan alltid löpande jobb som ska vara utförda så snabbt som möjligt.

Hur ser en typisk vecka ut för dig?

– Veckan börjar alltid med en rivstart på måndag morgon. Då träffas vi alla här på kontoret och går igenom veckan. Där uppkommer det alltid diverse frågor från gubbarna, som måste redas ut innan de ger sig iväg på jobben. Här kollar jag även så alla mår bra, och har allt de behöver för att kunna utföra sina jobb. Det är även vid denna tiden vi brukar bli varse om att någon är sjuk eller borta, och då får man försöka prioritera och pussla ihop det på bästa sätt. Först framåt klockan nio kan man ta en kopp kaffe och komma igång med sina egna arbetsuppgifter, som bland annat innebär att boka in mer jobb, prata med kunder och fakturera. Det blir mycket kontorstid, helt klart.

Föredrar du kontoret eller vara ute på jobb?

– Den rollen jag har nu är mycket mer psykiskt påfrestande än att vara ute på fältet. Dom gånger man får hoppa i arbetsbyxorna blir som terapi och avkoppling. Skillnaden där är att när man går hem för dagen så kan man inte jobba mer, medans kontoret innebär mentalt arbete och tankarna kan snurra långt in på kvällen. Men man får lära sig att släppa jobbet ändå, och det blir bättre och bättre. Jag har ju bara haft denna rollen i ett år, så man har mycket kvar att lära, konstaterar Mårten.

 

Erik visade framfötterna på praktiken och fick jobb: ”Superskönt!”


Under gymnasietiden praktiserade Erik Villgren på EL & PC. Direkt efter studenten fick han jobb. Sedan i somras har han som heltidsanställd på firman hunnit prova på mycket på företaget och får bredda sina praktiska kunskaper på både små och stora projekt.  – Det är alltid bra med kunskap. Som ny på företaget vill jag […]

David och Marcus har en elektrisk kemi


David Carlström och Marcus Andersson började båda på El & PC i september 2019. Redan har de hunnit vara på flera projekt tillsammans. Nu är de vid Lagerhuset i Örebro och arbetar med den blivande gymnasieskolans styrsystem och automation – ett arbete och samarbete som fungerar väldigt bra. David är 22 år och kommer från […]

Innebandy och föräldraledighet tog Oskar till El & PC


Oskar Örnéus är ett av företagets senare tillskott. Det var i september 2019 som Oskar blev en del av El & PC och här arbetar han med installation och service – något han har lång erfarenhet av. Men vägen hit har inte varit spikrak. Vi kan säga att intresset för El & PC smygstartade redan för […]

Emilia fick jobb direkt efter studenten


Emilia Sundh tog förra året studenten från Tullängsgymansiet där hon läst El- och energiprogrammet. Under studietiden hade hon sin första praktik på El & PC och sedan dess har hon arbetat på företaget under nästan varje lov från skolan. Nu finns Emilia på heltid hos oss på El & PC, där hon jobbar med elinstallationer.  […]

Från ABB Robotics till EL & PC


Eric Jacobsson har en lång bakgrund som automationstekniker och serviceingenjör. Nu finns han hos oss på El & PC och arbetar som robotprogrammerare och plc-programmerare.

Möt vår programmerare, Hampus!


Hampus Forsberg är 30 år och arbetar som programmerare. En roll han funnit som utmanande och varierande – och inte minst rolig. Han har tagit en paus från byggnationen av ett apparatskåp, och ska nu berätta mer för oss om hans första år på EL & PC.