Nyheter

Från ABB Robotics till EL & PC


Publicerad: december 18, 2019

Eric Jacobsson har en lång bakgrund som automationstekniker och serviceingenjör. Han inledde sin karriär på Swedwood i Tibro och flyttade till Örebro, och därefter även till Västerås, för att arbeta åt ABB Robotics i sex år. I april hittade Eric tillbaka till Örebro igen i samband med att han skulle bli pappa, och valde då även att byta inriktning inom automation. Nu finns han hos oss på El & PC och arbetar som robotprogrammerare och plc-programmerare. 

När Eric arbetade på ABB höll han först till i Örebro på Korvbrödsbagarn. Han beskriver arbetet som ett outsourcat underhåll där han anammade automationsbiten mer ingående. Tack vare hans personliga kontakter fick han där arbeta på ett packprojekt med maskinrobotar, fram tills att ABB sålde den delen av företaget år 2015.  

”Då fick jag söka mig vidare inom ABB istället och hamnade på robotservice i Husqvarna” berättar Eric. I och med denna förflyttning fick han veckopendla från Örebro i ungefär ett halvår. ”Till slut pratade jag med chefen som såg till att jag kunde bli förflyttad till Västerås, vilket gjorde att jag och sambon kunde bo kvar i Örebro”. 

Eric arbetade sedan i Västerås i nästan fem år. Han berättar att det var en bra arbetsplats som gjorde att han kunde ta steget längre för att komma ännu djupare in på robotar. Under tiden i Västerås blev han även tillfrågad om att arbeta som lärare i djuputveckling av hårdvara och robotar. Han klättrade i sin karriärstege och fick med sig mycket kunskap som han säger att han även fått nytta av idag på El & PC. 

Berätta nu, hur kommer det sig att du sedan hamnade på El & PC?
– I maj fick jag mitt första barn. Det gjorde att jag började söka mig till en lite lugnare roll. Jag kollade runt i Örebro-området och beslutade att på El & PC var där jag ville vara. De är inte så konjunkturkänsliga eftersom de har flera olika ben att stå på till skillnad från många andra firmor samt att företaget besitter väldigt god kunskap inom plc-programmering och industriautomation generellt – och det var bland annat därför som de framstod som ett solklart val. Det finns självklart fler fördelar som jag insett i efterhand, som att jag fick en god mentor i min nya kollega Peter, och att vi är Solution Partner till Siemens inom industriautomation, servoteknik samt industriella nätverk, förklarar Eric med ett leende. 

Vidare berättar Eric att arbetsplatsen verkligen levt upp till hans förväntningar. Sedan april har han till och med hunnit starta ett internt utbildningsprojekt. Där hjälper han dem som är ute på driftarbeten åt kunder med att bli mer bekanta i arbetet. 

Hur känns det att få arbeta med plc-programmering?
– Det blev ett sätt att knyta ihop säcken. Jag ville förstå den andra änden, den som säger till roboten att utföra vilka uppdrag den ska utföra, och det får jag nu. Målsättningen här är att försöka förstå mig på helheten, alltså om kommunikationen i en automatiserad robotcell i sin helhet – och jag känner verkligen att jag är på god väg.

EL & PC utbildar automationsingenjörerna: ”Första gången vi provar det här”


De blivande automations- och robotingenjörerna från Hermods fick under fyra intensiva veckor lära sig allt om att bygga apparatskåp. I ett nära samarbete med yrkeshögskolan har EL & PC fått förtroendet att både utforma programmets elkonstruktionskurs och lära ut sina kompetenser till eleverna. – Vi har samarbetat med Hermods under många år. Framförallt genom att […]

Erik visade framfötterna på praktiken och fick jobb: ”Superskönt!”


Under gymnasietiden praktiserade Erik Villgren på EL & PC. Direkt efter studenten fick han jobb. Sedan i somras har han som heltidsanställd på firman hunnit prova på mycket på företaget och får bredda sina praktiska kunskaper på både små och stora projekt.  – Det är alltid bra med kunskap. Som ny på företaget vill jag […]

David och Marcus har en elektrisk kemi


David Carlström och Marcus Andersson började båda på El & PC i september 2019. Redan har de hunnit vara på flera projekt tillsammans. Nu är de vid Lagerhuset i Örebro och arbetar med den blivande gymnasieskolans styrsystem och automation – ett arbete och samarbete som fungerar väldigt bra. David är 22 år och kommer från […]

Innebandy och föräldraledighet tog Oskar till El & PC


Oskar Örnéus är ett av företagets senare tillskott. Det var i september 2019 som Oskar blev en del av El & PC och här arbetar han med installation och service – något han har lång erfarenhet av. Men vägen hit har inte varit spikrak. Vi kan säga att intresset för El & PC smygstartade redan för […]

Emilia fick jobb direkt efter studenten


Emilia Sundh tog förra året studenten från Tullängsgymansiet där hon läst El- och energiprogrammet. Under studietiden hade hon sin första praktik på El & PC och sedan dess har hon arbetat på företaget under nästan varje lov från skolan. Nu finns Emilia på heltid hos oss på El & PC, där hon jobbar med elinstallationer.  […]

Från ABB Robotics till EL & PC


Eric Jacobsson har en lång bakgrund som automationstekniker och serviceingenjör. Nu finns han hos oss på El & PC och arbetar som robotprogrammerare och plc-programmerare.