Nyheter

Från ABB Robotics till EL & PC


Publicerad: december 18, 2019

Eric Jacobsson har en lång bakgrund som automationstekniker och serviceingenjör. Han inledde sin karriär på Swedwood i Tibro och flyttade till Örebro, och därefter även till Västerås, för att arbeta åt ABB Robotics i sex år. I april hittade Eric tillbaka till Örebro igen i samband med att han skulle bli pappa, och valde då även att byta inriktning inom automation. Nu finns han hos oss på El & PC och arbetar som robotprogrammerare och plc-programmerare. 

När Eric arbetade på ABB höll han först till i Örebro på Korvbrödsbagarn. Han beskriver arbetet som ett outsourcat underhåll där han anammade automationsbiten mer ingående. Tack vare hans personliga kontakter fick han där arbeta på ett packprojekt med maskinrobotar, fram tills att ABB sålde den delen av företaget år 2015.  

”Då fick jag söka mig vidare inom ABB istället och hamnade på robotservice i Husqvarna” berättar Eric. I och med denna förflyttning fick han veckopendla från Örebro i ungefär ett halvår. ”Till slut pratade jag med chefen som såg till att jag kunde bli förflyttad till Västerås, vilket gjorde att jag och sambon kunde bo kvar i Örebro”. 

Eric arbetade sedan i Västerås i nästan fem år. Han berättar att det var en bra arbetsplats som gjorde att han kunde ta steget längre för att komma ännu djupare in på robotar. Under tiden i Västerås blev han även tillfrågad om att arbeta som lärare i djuputveckling av hårdvara och robotar. Han klättrade i sin karriärstege och fick med sig mycket kunskap som han säger att han även fått nytta av idag på El & PC. 

Berätta nu, hur kommer det sig att du sedan hamnade på El & PC?
– I maj fick jag mitt första barn. Det gjorde att jag började söka mig till en lite lugnare roll. Jag kollade runt i Örebro-området och beslutade att på El & PC var där jag ville vara. De är inte så konjunkturkänsliga eftersom de har flera olika ben att stå på till skillnad från många andra firmor samt att företaget besitter väldigt god kunskap inom plc-programmering och industriautomation generellt – och det var bland annat därför som de framstod som ett solklart val. Det finns självklart fler fördelar som jag insett i efterhand, som att jag fick en god mentor i min nya kollega Peter, och att vi är Solution Partner till Siemens inom industriautomation, servoteknik samt industriella nätverk, förklarar Eric med ett leende. 

Vidare berättar Eric att arbetsplatsen verkligen levt upp till hans förväntningar. Sedan april har han till och med hunnit starta ett internt utbildningsprojekt. Där hjälper han dem som är ute på driftarbeten åt kunder med att bli mer bekanta i arbetet. 

Hur känns det att få arbeta med plc-programmering?
– Det blev ett sätt att knyta ihop säcken. Jag ville förstå den andra änden, den som säger till roboten att utföra vilka uppdrag den ska utföra, och det får jag nu. Målsättningen här är att försöka förstå mig på helheten, alltså om kommunikationen i en automatiserad robotcell i sin helhet – och jag känner verkligen att jag är på god väg.

Emilia fick jobb direkt efter studenten


Emilia Sundh tog förra året studenten från Tullängsgymansiet där hon läst El- och energiprogrammet. Under studietiden hade hon sin första praktik på El & PC och sedan dess har hon arbetat på företaget under nästan varje lov från skolan. Nu finns Emilia på heltid hos oss på El & PC, där hon jobbar med elinstallationer.  […]

Från ABB Robotics till EL & PC


Eric Jacobsson har en lång bakgrund som automationstekniker och serviceingenjör. Nu finns han hos oss på El & PC och arbetar som robotprogrammerare och plc-programmerare.

Möt vår programmerare, Hampus!


Hampus Forsberg är 30 år och arbetar som programmerare. En roll han funnit som utmanande och varierande – och inte minst rolig. Han har tagit en paus från byggnationen av ett apparatskåp, och ska nu berätta mer för oss om hans första år på EL & PC.

MÅRTEN – EN FLEXIBEL ARBETSLEDARE


Förra gången vi träffade Mårten hade han precis avslutat sitt första projekt som ledande montör. Två år har gått, och numera har han fått en arbetsledarroll på EL&PC – en roll som innebär betydligt mycket mer mentalt arbete. – Min bild av arbetsledarrollen var att man mestadels träffade kunder, räknade på jobb och skötte mycket […]

Andreas Nordh om EL & PC´s framfart


EL & PC har under de senaste åren tilldelats diverse priser för sitt sätt att bedriva företaget. Bland annat har man två år i rad blivit nominerade till Årets Hantverkare. Företaget har sedan 2012 haft fyra delägare – Andreas Nordh, VD och personalansvarig. Johan Eriksson, Installationsansvarig. Juha Pakarinen, Automationsansvarig och Jan-Erik Rosander med övergripande ansvar […]

Daniel – en världsvan automationsingenjör


Daniel Gustavsson, 32 år, har arbetat som automationsingenjör på EL & PC i snart tre år. Ett yrke som i grunden går ut på att få industriella processer att bli mer eller mindre automatiserade, och på EL & PC utförs inte automationsjobben bara hemma i Sverige. Daniel har under sin tid på el- och automationsföretaget […]