Nyheter

EL & PC TILLVERKAR MANNA- OCH RISIFRUTTI


Publicerad: januari 15, 2018

Alla har vi hört talas om Manna- och Risifrutti, men få har fått ta del av tillverkningen av dessa produkter på så nära håll som Mats Åkesson, el konstruktör på EL & PC.

Det var för två och ett halvt år sedan som de inledande samtalen hölls mellan beställaren Orkla, EL & PC och Prevas. I maj 2017 kunde äntligen projektet påbörjas. Detta efter diverse förseningar ifrån beställaren samt ett gediget förstudie- och planeringsarbete av de båda entreprenörerna.

– Projektet skulle ha påbörjats redan för två år sedan, men efter att Orkla fått problem med sin produktion på andra ställen så var vi tvungna att skjuta på projektet, berättar Mats.

Projektet, som slutfördes i december 2017, har innefattat byte av utrustningen i styrskåpen för mottagning av grädde, mjölk samt tillverkning av Manna- och Risifrutti.

– Vi har ersatt alla komponenter i befintliga styrskåp med nya PLC, som ska blanda och pumpa inkommande produkter, förklarar Mats.

EL & PC har under projektet ansvarat för byggnation, montering och elkonstruktionen, medan Prevas tillhandahållit allt programmeringsarbete. Det hela har planerats i detalj, vilket har lett till att slutresultatet vart bra, menar Mats.

– Eftersom vi fått använda oss av gamla kablage så var det extra viktigt och noggrant i förstudiefasen. Det gäller att man har koll på hur alla signaler ligger, för att slippa koppla så mycket ute på fältet. Men det har gått bra, vi vart klara enligt tidsplan och beställaren är supernöjd med sina nya styrskåp, konstaterar Mats.

Med det kan vi lägga ännu ett väl utfört projekt i EL & PC:s referensbank, och att just detta projektet vart lyckat kanske inte är någon slump. Mats har nämligen varit med förr.

– Jag började jobba på EL & PC redan 1995, då med den gamla ägarbilden. Sen var jag på en annan firma mellan 2007 och 2012, då jag började här igen.

Mats är 51 år och besitter därmed en relativt lång yrkeserfarenhet, något som i vissa fall kan göra att motivationen tryter, men detta är inte fallet för Mats.

– Jag trivs superbra här. Det är en bra organisation med trevliga chefer som verkligen tänker på personalen. Sen trivs jag bra med min roll som el konstruktör, och tillfredställningen som följer efter man trycker på startknappen och ser att det man jobbat med under en lång tid verkligen fungerar, avslutar Mats.

Att våga byta spår ledde Jimmy till EL & PC: ”Varit givande på alla sätt”


Mitt i livet bestämde sig Jimmy Kindlund för att prova något helt nytt. Att utbilda sig och byta arbetsfält. Snart har Jimmy gjort sitt första år på EL & PC och får göra precis det han vill göra – nämligen att konstruera och programmera. Välkommen Jimmy! Jimmy kom precis tillbaka från ett projektbesök vid Atria […]

Nyanställde Mikael ritar CAD hos EL & PC: ”En annan värld”


EL & PC har numera en egen CAD-ritare. Efter 20 år i branschen på samma företag valde Mikael Verlage att prova något nytt och ansluta till samma team som sin gamla barndomsvän. Vi hälsar Mikael varmt välkommen! CAD-ritare är den officiella titeln men kär kollega har många namn och mer inofficiellt beskrivs Mikael både som […]

Möt Azer – vår nya programmerare: ”Det klickade direkt!”


Har du funderat på hur kontorets kaffemaskin funkar? Sådant funderar Azer på, och sen funderar han på hur maskinen kan fungera ännu bättre. Nu jobbar Azer visserligen inte med kaffemaskiner utan främst med att förbättra större och mer avancerade robotar. Vi säger välkommen till Azer Suman – vår nya programmerare. Kaffet skvalpar ner i koppen. […]

EL & PC utbildar automationsingenjörerna: ”Första gången vi provar det här”


De blivande automations- och robotingenjörerna från Hermods fick under fyra intensiva veckor lära sig allt om att bygga apparatskåp. I ett nära samarbete med yrkeshögskolan har EL & PC fått förtroendet att både utforma programmets elkonstruktionskurs och lära ut sina kompetenser till eleverna. – Vi har samarbetat med Hermods under många år. Framförallt genom att […]

Erik visade framfötterna på praktiken och fick jobb: ”Superskönt!”


Under gymnasietiden praktiserade Erik Villgren på EL & PC. Direkt efter studenten fick han jobb. Sedan i somras har han som heltidsanställd på firman hunnit prova på mycket på företaget och får bredda sina praktiska kunskaper på både små och stora projekt.  – Det är alltid bra med kunskap. Som ny på företaget vill jag […]

David och Marcus har en elektrisk kemi


David Carlström och Marcus Andersson började båda på El & PC i september 2019. Redan har de hunnit vara på flera projekt tillsammans. Nu är de vid Lagerhuset i Örebro och arbetar med den blivande gymnasieskolans styrsystem och automation – ett arbete och samarbete som fungerar väldigt bra. David är 22 år och kommer från […]