Nyheter

EL & PC TILLVERKAR MANNA- OCH RISIFRUTTI


Publicerad: januari 15, 2018

Alla har vi hört talas om Manna- och Risifrutti, men få har fått ta del av tillverkningen av dessa produkter på så nära håll som Mats Åkesson, el konstruktör på EL & PC.

Det var för två och ett halvt år sedan som de inledande samtalen hölls mellan beställaren Orkla, EL & PC och Prevas. I maj 2017 kunde äntligen projektet påbörjas. Detta efter diverse förseningar ifrån beställaren samt ett gediget förstudie- och planeringsarbete av de båda entreprenörerna.

– Projektet skulle ha påbörjats redan för två år sedan, men efter att Orkla fått problem med sin produktion på andra ställen så var vi tvungna att skjuta på projektet, berättar Mats.

Projektet, som slutfördes i december 2017, har innefattat byte av utrustningen i styrskåpen för mottagning av grädde, mjölk samt tillverkning av Manna- och Risifrutti.

– Vi har ersatt alla komponenter i befintliga styrskåp med nya PLC, som ska blanda och pumpa inkommande produkter, förklarar Mats.

EL & PC har under projektet ansvarat för byggnation, montering och elkonstruktionen, medan Prevas tillhandahållit allt programmeringsarbete. Det hela har planerats i detalj, vilket har lett till att slutresultatet vart bra, menar Mats.

– Eftersom vi fått använda oss av gamla kablage så var det extra viktigt och noggrant i förstudiefasen. Det gäller att man har koll på hur alla signaler ligger, för att slippa koppla så mycket ute på fältet. Men det har gått bra, vi vart klara enligt tidsplan och beställaren är supernöjd med sina nya styrskåp, konstaterar Mats.

Med det kan vi lägga ännu ett väl utfört projekt i EL & PC:s referensbank, och att just detta projektet vart lyckat kanske inte är någon slump. Mats har nämligen varit med förr.

– Jag började jobba på EL & PC redan 1995, då med den gamla ägarbilden. Sen var jag på en annan firma mellan 2007 och 2012, då jag började här igen.

Mats är 51 år och besitter därmed en relativt lång yrkeserfarenhet, något som i vissa fall kan göra att motivationen tryter, men detta är inte fallet för Mats.

– Jag trivs superbra här. Det är en bra organisation med trevliga chefer som verkligen tänker på personalen. Sen trivs jag bra med min roll som el konstruktör, och tillfredställningen som följer efter man trycker på startknappen och ser att det man jobbat med under en lång tid verkligen fungerar, avslutar Mats.

Möt vår programmerare, Hampus!


Hampus Forsberg är 30 år och arbetar som programmerare. En roll han funnit som utmanande och varierande – och inte minst rolig. Han har tagit en paus från byggnationen av ett apparatskåp, och ska nu berätta mer för oss om hans första år på EL & PC.

MÅRTEN – EN FLEXIBEL ARBETSLEDARE


Förra gången vi träffade Mårten hade han precis avslutat sitt första projekt som ledande montör. Två år har gått, och numera har han fått en arbetsledarroll på EL&PC – en roll som innebär betydligt mycket mer mentalt arbete. – Min bild av arbetsledarrollen var att man mestadels träffade kunder, räknade på jobb och skötte mycket […]

Andreas Nordh om EL & PC´s framfart


EL & PC har under de senaste åren tilldelats diverse priser för sitt sätt att bedriva företaget. Bland annat har man två år i rad blivit nominerade till Årets Hantverkare. Företaget har sedan 2012 haft fyra delägare – Andreas Nordh, VD och personalansvarig. Johan Eriksson, Installationsansvarig. Juha Pakarinen, Automationsansvarig och Jan-Erik Rosander med övergripande ansvar […]

Daniel – en världsvan automationsingenjör


Daniel Gustavsson, 32 år, har arbetat som automationsingenjör på EL & PC i snart tre år. Ett yrke som i grunden går ut på att få industriella processer att bli mer eller mindre automatiserade, och på EL & PC utförs inte automationsjobben bara hemma i Sverige. Daniel har under sin tid på el- och automationsföretaget […]

JACOB ORIENTERAR SIG FRAM PÅ VINGEN


Jacob Eriksson, 21, började arbeta på EL & PC direkt efter sin gymnasieutbildning för två år sedan. Idag ansvarar han, tillsammans med Anders Holmberg, för elinstallationerna på OBK´s bygge Vingen. Bygget som är ett lägenhetskomplex på sju våningar och 51 stycken lägenheter innebär att man som ansvarig för elen måste ha full kontroll på läget, […]

BENGT STYR BYGGPROJEKTEN


Bengt Andersson jobbar som Projektledare på Fastighetsautomations-enheten hos EL & PC. Han kommer närmast från Caverion, där han arbetade under 10 år. Det var ungefär ett år sedan som Bengt började arbeta på EL & PC, och han trivs mycket bra med tillvaron. – Vi har en bra sammanhållning där alla hjälps åt, vilket är […]