Nyheter

BENGT STYR BYGGPROJEKTEN


Publicerad: maj 9, 2018

Bengt Andersson jobbar som Projektledare på Fastighetsautomations-enheten hos EL & PC. Han kommer närmast från Caverion, där han arbetade under 10 år.

Det var ungefär ett år sedan som Bengt började arbeta på EL & PC, och han trivs mycket bra med tillvaron.

– Vi har en bra sammanhållning där alla hjälps åt, vilket är ett måste eftersom vår inställning alltid är att ”vi ska klara det”. Än så länge har vi inte behövt säga nej till något projekt, detta mycket tack vare att vi tillsammans, med all kunskap vi besitter i huset, hjälps åt med större och komplicerade projekt, förklarar den drygt femtioårige fågelskådaren från Karlskoga.

Även om man kan höra den värmländska dialekten slå igenom ibland, så flyttade Bengt till Kumla 2007. Där den lediga tiden mestadels spenderas med ett svettband runt huvet.

– Jag åkte på en arbetsskada för några år sedan, vilket betyder att det är extra viktigt att hålla igång. Sedan mår man bra av att aktivera sig också. För det mesta blir det längdskidor, löpning och några längder i simbassängen då och då.

 

 

Vilka projekt ansvarar du för idag?

– Ett av dem är BRF Vingen nere på Sörbyängen. Det är ett stort bostadshus med 51 stycken lägenheter, där OBK Sverige står som totalentreprenör på beställning av HSB Produktion Mälardalen. Vi ansvarar för alla el- och styrjobb, vilket kräver att man är ute på fältet mycket och ser till att alla yrkesgrupper samarbetar.

Förklara lite mer om hur det egentligen fungerar med styr- och automationsarbeten?

– Om man ska förklara det enkelt så samlar vi värme, kyla, ventilation, larm för rökluckor och pumpgropar till en samlingspunkt kallad styrcentral. I centralen ser systemet till att alla rum förses med rätt temperatur och luft. I vissa fall sitter det sensorer i varje rum som mäter temperatur och koldioxidnivån, detta styrs sedan automatiskt från styrcentralen och kallas för inneklimat, något som blir allt mer viktigt i kostnadsmedvetna tider som dessa. Man vill ju inte ha fullt drag på värme och ventilation i ett rum som står tomt, däremot så måste ju systemen gå igång och samköras när rummet fylls av människor.

Man kan alltså säga att styrcentalen är som spindeln i nätet?

– Ja det stämmer. Allt är kopplat till den, och sedan är denna kopplad till en kyl- och värmekälla som till exempel bergvärme, konstaterar Bengt.

Emilia fick jobb direkt efter studenten


Emilia Sundh tog förra året studenten från Tullängsgymansiet där hon läst El- och energiprogrammet. Under studietiden hade hon sin första praktik på El & PC och sedan dess har hon arbetat på företaget under nästan varje lov från skolan. Nu finns Emilia på heltid hos oss på El & PC, där hon jobbar med elinstallationer.  […]

Från ABB Robotics till EL & PC


Eric Jacobsson har en lång bakgrund som automationstekniker och serviceingenjör. Nu finns han hos oss på El & PC och arbetar som robotprogrammerare och plc-programmerare.

Möt vår programmerare, Hampus!


Hampus Forsberg är 30 år och arbetar som programmerare. En roll han funnit som utmanande och varierande – och inte minst rolig. Han har tagit en paus från byggnationen av ett apparatskåp, och ska nu berätta mer för oss om hans första år på EL & PC.

MÅRTEN – EN FLEXIBEL ARBETSLEDARE


Förra gången vi träffade Mårten hade han precis avslutat sitt första projekt som ledande montör. Två år har gått, och numera har han fått en arbetsledarroll på EL&PC – en roll som innebär betydligt mycket mer mentalt arbete. – Min bild av arbetsledarrollen var att man mestadels träffade kunder, räknade på jobb och skötte mycket […]

Andreas Nordh om EL & PC´s framfart


EL & PC har under de senaste åren tilldelats diverse priser för sitt sätt att bedriva företaget. Bland annat har man två år i rad blivit nominerade till Årets Hantverkare. Företaget har sedan 2012 haft fyra delägare – Andreas Nordh, VD och personalansvarig. Johan Eriksson, Installationsansvarig. Juha Pakarinen, Automationsansvarig och Jan-Erik Rosander med övergripande ansvar […]

Daniel – en världsvan automationsingenjör


Daniel Gustavsson, 32 år, har arbetat som automationsingenjör på EL & PC i snart tre år. Ett yrke som i grunden går ut på att få industriella processer att bli mer eller mindre automatiserade, och på EL & PC utförs inte automationsjobben bara hemma i Sverige. Daniel har under sin tid på el- och automationsföretaget […]